Training ‘Werk aan je toekomst’

Als vervolg op de Op Eigen Kracht-training is er de mogelijkheid om de training ‘Werk aan je toekomst’ te volgen. In de training maak je een stappenplan om een persoonlijk doel te bereiken, onder meer door zo goed en duidelijk mogelijk te communiceren. Je ontmoet andere buurtbewoners waarmee je samen aan de slag gaat. Om na de training verder te komen, maak je kennis met organisaties uit de buurt die met je in gesprek gaan over jouw plan. Na afloop ontvang je een certificaat.

Maurice: “Ik heb veel geleerd over communicatie en over hoe je jezelf kan helpen.”
Fatma: “Ik weet nu hoe ik mij kan opstellen tegenover instanties en ben meer assertief.”

Naar de agenda

Deze workshopserie komt voort uit een samenwerking tussen Op Eigen Kracht, Talentcoach en BMC.

H2 Bijeenkomst zo

Lees hier het verhaal van een oud-deelneemster:

“Meedoen werkt: Interview met oud deelneemster van Op Eigen Kracht-training en workshop ‘Werk aan je toekomst”

Mevrouw Phillips (55) heeft tijdens de training en workshop geleerd welke stappen zij moet ondernemen om haar persoonlijke doel te verwezenlijken. Haar droom is om met drie andere voedselbankklanten het gezicht te worden van Zuidoost om samenhorigheid in de buurt te vergroten. Op eigen initiatief wil ze dit bereiken door buurtbewoners elke maandagavond samen te brengen in haar eigen ‘thuisrestaurant’.

“Mijn passie voor koken ontstond al in de keuken van mijn moeder op Curaçao, vertelt mevrouw Phillips enthousiast. Ondanks dat mevrouw Phillips op haar 25ste al gezondheidsproblemen kreeg heeft zij altijd gewerkt totdat haar lichaam het niet meer aankon: “Ik werd afgekeurd en vond het verschrikkelijk dat ik niks meer kon doen, voor de buis zitten eten en ergeren aan allerlei zaken”

Omdat ze het financieel niet meer kon redden kwam mevrouw Phillips bij de voedselbank terecht. “Ik zeg je eerlijk, ik was even op het slechte pad maar ik heb mezelf weer opgepakt.”  Via de voedselbank heeft mevrouw Phillips zich vorig jaar aangemeld voor de Op Eigen kracht training. ‘’Door deze training ben ik weer in mezelf gaan geloven, ik stond weer open voor nieuwe dingen en ik ontmoette veel leuke mensen.” Nog steeds heeft mevrouw Phillips contact met een paar oud deelnemers en komen zij nog regelmatig samen in het buurthuis om gezellig een kop koffie te drinken of een hapje te eten.

Mevrouw Phillips deelt haar bevlogenheid met Driessen (65) een dame die ondanks haar beroerte weer kan praten en autorijden. Samen bedachten ze om op maandag bij mevrouw Phillips thuis een restaurant te beginnen zodat er een ruimte is waar buurtbewoners van jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. “Ik maak alles netjes en zorg dat de tafels gedekt zijn, het is net een restaurant”, vertelt ze trots. Mevrouw Phillips kookt niet alleen Antilliaans eten maar ook nodigt ze vrijwilligers uit die hutspot komen maken of Marokkaanse gerechten. Ook komen haar kinderen en kleinkinderen elke week helpen  ”Eerlijk, ik leef voor de maandagen en donderdagen.”

Na de Op Eigen kracht-training heeft mevrouw Phillips ook de workshop ‘Werk aan je toekomst’ gevolgd. Ze heeft geleerd sterker op haar benen te staan en de eerste stap gezet in het verwezenlijken van haar droom. “Dit duwtje had ik echt nodig om aan een plan te kunnen werken. Tegenslagen heeft mevrouw Phillips gelukkig nog niet gehad, maar al zullen die er in de toekomst zijn, ze weet dat ze nu genoeg weerstand kan bieden.”

Tips heeft Phillips nog wel voor andere mensen in armoede. “Laat je zelf horen ondanks de armoede,  bewaar je trots en weet wat je wilt. Ik dacht ook wat moet ik met al die cursussen maar kijk mij nu, maandags zit ik in mijn restaurant samen met mijn kinderen, kleinkinderen en buurtbewoners.”